Eerste Europese watermeloenen van seizoen beschikbaar in de Belgische winkelrekken

De rijpe pitloze watermeloenen zijn afkomstig uit de Europese Zonneserres in Zuid-Spanje

Aan de Spaanse kust van Almeria en Granada zijn telers volop in de weer met het oogsten van de eerste pitloze watermeloenen van het seizoen. Dankzij het uitstekende klimaat, met meer dan 3.000 uren zon per jaar, en de duurzame zonneserres in die regio kan men al in het midden van de lente watermeloenen van topkwaliteit aanbieden. In 2021 werd zo’n 555.000 ton watermeloenen geproduceerd in de zonneserres, waarvan 8.474 naar de Belgische markt ging1. De pitloze watermeloen maakten daarbij zo’n 9.677 hectaren uit van de totale teeltoppervlakte2. Bovendien zijn de teeltmethodes in de zonneserres ontzettend duurzaam. Naast zijn smaak en ecologisch geteeld karakter is de pitloze watermeloen ook enorm populair bij de Belgische consument als gezond, verfrissend en makkelijk consumeerbaar tussendoortje.

De Zuid-Spaanse fruittelers vormen een belangrijk toonbeeld van Europese landbouwinnovatie met hun pitloze watermeloenen uit zonneserres. Door hun vooruitstrevende teelttechnieken en een brede geest pionieren deze kwekers op vlak van productie en innovatie. Hun doel is om de steeds bewuster wordende consument te voorzien van origineel, smaakvol en gezond fruit dat bovendien duurzaam vervaardigd wordt.

De teeltmethoden in zonneserres zijn bijzonder milieuvriendelijk en leveren een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen de klimaatverandering. Zo is 96% van de verbruikte energie is afkomstig van zonne-energie. Plastiek zeilen in de serre houden de warmte vast en waar nodig wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke ventilatietechnieken. Doordat de zonneserres tegelijkertijd als zuurstofgeneratoren en putten voor enorme hoeveelheden CO₂ fungeren, is hun ecologisch voetafdruk ontzettend klein. Daarnaast bevatten de zonneserres ook irrigatievijvers die regenwater opvangen waardoor elke druppel water optimaal benut wordt. Hierdoor is de watervoetafdruk 20 maal kleiner dan het nationale landbouwgemiddelde. Dankzij hun productie in de EU leggen de pitloze watermeloenen heel wat minder kilometers af tot in het winkelrek dan watermeloenen die van ver buiten Europa komen

“We merken dat de vraag naar groenten en fruit van Europese origine blijft groeien. De energie-efficiënte en milieueffecten van voedingen blijken daarbij een cruciale rol te spelen. De productie van pitloze watermeloenen in onze zonneserres in Almería en aan de kust van de provincie Granada beantwoordt perfect de trend naar duurzaam geteelde voeding. Daarnaast bieden het Spaanse klimaat en de zon ideale omstandigheden om hoogwaardig en smaakvol fruit te kweken”, aldus Franciso Góngora, voorzitter van HORTIESPAÑA.

Veelzijdig superfood

De in Zuid-Europa zeer geliefde watermeloen wint ook in ons land steeds meer aan populariteit. Het is een zeer veelzijdige fruitsoort die men op elk moment van de dag kan consumeren: bij het ontbijt, als tussendoortje, in salades en andere hartige gerechten, tot in desserts, limonades en cocktails. De pitloze versie verhoogt bovendien het eetcomfort waardoor het perfect in de trend van meteen consumeerbaar fruit past dat weinig bereiding en reiniging vraagt.

Naast zijn zoete smaak en gebruiksvriendelijkheid, heeft de pitloze watermeloen ook tal van andere gezondheidsvoordelen. Zo is het bijvoorbeeld een bron van vitamine A en B9. Vitamine A speelt een belangrijke rol bij de instandhouding van het gezichtsvermogen en vitamine B draagt bij tot de goede werking van de weefsels van het baarmoeder tijdens de zwangerschap en is tevens van cruciaal belang voor de bloedvorming. Beide vitamines zijn daarnaast ook essentieel voor de goede werking van het immuunsysteem.

1 Bron: EUROSTAT https://comercio.serviciosmin.gob.es/Datacomex/

2 https://www.mapa.gob.es/es/estadistica/temas/estadisticas-agrarias/agricultura/superficies-producciones-anuales-cultivos/


Wat is een zonneserre?

Een gesloten constructie, overdekt met plastic zeilen, waar de zonnestralen doorheen schijnen en die het licht toelaat dat planten nodig hebben om in de wintermaanden de juiste temperatuur te behouden voor hun ontwikkeling, zodat ze fotosynthese kunnen uitvoeren. Hierbij produceren de planten voedingsstoffen uit de CO2 die zij uit de lucht opnemen en geven zij enorme hoeveelheden zuurstof af aan de atmosfeer. Zonneserres verschillen aanzienlijk van de productiemethoden die in andere serres worden gebruikt, waar verwarmings- en verlichtingssystemen op basis van fossiele brandstoffen worden gebruikt, die tot 30% meer energie kunnen verbruiken en daardoor vervuilend zijn.

Wat een zonneserre NIET?

Een serre met zonnepanelen die zonne-energie omzetten in elektrische energie die dan kan worden gebruikt om gewassen kunstmatig te verwarmen of te belichten.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over CuteSolar

Cute Solar (Cultivating the Taste of Europe in Solar Greenhouses) is een programma dat wordt gepromoot door APROA, Vereniging van Groenten- en Fruitproducentenorganisaties van Andalusië, HORTIESPAÑA, Spaanse Interprofessionele Organisatie van Groenten en Fruit, en AREFLH (Vereniging van Groenten-, Fruit- en Tuinbouwgebieden), met als doel de Europese consument te informeren over de specifieke kenmerken van landbouwproductiemethoden in Zonneserres, met name wat betreft belangrijke aspecten zoals duurzaamheid en respect voor het milieu en de veiligheid, kwaliteit en traceerbaarheid van fruit en groenten. Het programma, met een totale investering van €1,95 miljoen, wordt medegefinancierd door de indienende organisaties en de Europese Unie, heeft een looptijd van drie jaar (2020-2022) en loopt in België, Duitsland en Spanje.

Disclaimer

De inhoud van deze promotiecampagne geeft uitsluitend het standpunt van de auteur weer en valt onder de uitsluitende verantwoordelijkheid van de auteur. De Europese Commissie en het Europees Uitvoerend Agentschap voor Onderzoek (REA) aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor hergebruik van de informatie die erin is vervat.

Neem contact op met

cutesolar.eu