Moestuinieren op Mars? 4 op 10 Belgen geloven erin!

Al sinds de begindagen van de ruimteverkenning worden er planten in de ruimte gekweekt. Technologieën voor deze teelt evolueren steeds sneller en ook Belgen geloven in de mogelijkheden ervan. Zo zijn 4 op 10 Belgen overtuigd ​ dat we ooit groenten en fruit zullen kweken in de ruimte met dezelfde kwaliteit als op aarde. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Cute Solar, een campagne gesteund door de Europese Unie die de consument wil informeren over de specifieke kenmerken van landbouwproductiemethoden in zonneserres*.

Vooral jongeren hebben vertrouwen in de wetenschap. Meer dan de helft van de respondenten jonger dan 35 jaar is overtuigd van de slaagkracht van moestuinen in de ruimte, maar eveneens ​ 4 op 10respondenten tussen 35 en 55 jaar en 3 op 10 55-plussers.

Spaanse zonneserres als grote inspiratiebron

Voor hun revolutionair onderzoek naar de teelt van gewassen in de ruimte, haalt NASA inspiratie op bij de Spaanse zonneserres in Almeria en Granada. De technologieën en instrumenten die men gebruikt voor het kweken van sla, tomaten, paprika’s en andere groenten op aarde worden veelvuldig toegepast in de ruimte. Anderzijds heeft het onderzoek naar groenten en fruit in de ruimte ook geleid tot technologieën die dagelijks gebruikt worden in de zonneserres om de energie- en koelingskosten te verlagen, het watergebruik in de serres te optimaliseren en de levering van meststoffen aan de gewassen te verbeteren.

Tijdens het Inversolar Congres, het Europees Congres over zonneserres, gaf NASA-onderzoeker en wetenschapper Gary Stutte meer uitleg over de link tussen de landbouwteelt in de zonneserres en de teelt in de ruimte: “De overeenkomst tussen planten die in de ruimte en op aarde worden gekweekt is dat zij dezelfde behoefte hebben aan voedingsstoffen, water en licht. Het verschil in de ruimte is dat er geen zwaartekracht is, dus we manieren moeten vinden om het water te laten zweven, de toppen naar het licht te leiden en honderd andere dingen die we als vanzelfsprekend beschouwen. Ruimteteelt toont aan dat het voedsel dat we verbouwen zich kan aanpassen aan nieuwe en onbekende omstandigheden en dat wetenschappers agronomische en technologische oplossingen kunnen vinden om ons voedsel zowel op aarde als op Mars te produceren.”

Uitdagingen ruimtelandbouw

1 op 5 Belgen overweegt om naar Mars te verhuizen indien er groenten en fruit gekweekt kunnen worden. Toch zal het nog even afwachten zijn: De voornaamste uitdagingen voor zowel de ruimteteelt als de Spaanse zonneserres zijn het vinden van manieren om grondstoffen te recycleren en te hergebruiken, het terugwinnen van voedingsstoffen uit bladeren, stengels en wortels, het beperken van de materialen die nodig zijn om planten in stand te houden en te laten ontkiemen, en het ontwikkelen van mechanismen die vanop afstand de behoeften van de planten detecteren en ze vervolgens op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid leveren.

*Online enquête uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau tussen 9 september 2022 en 16 september 2022 bij 1000 Belgen die representatief zijn volgens taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutmarge bij 1000 Belgen is 3,02%.

 


Wat is een zonneserre?

Een gesloten constructie, overdekt met plastic zeilen, waar de zonnestralen doorheen schijnen en die het licht toelaat dat planten nodig hebben om in de wintermaanden de juiste temperatuur te behouden voor hun ontwikkeling, zodat ze fotosynthese kunnen uitvoeren. Hierbij produceren de planten voedingsstoffen uit de CO2 die zij uit de lucht opnemen en geven zij enorme hoeveelheden zuurstof af aan de atmosfeer. Zonneserres verschillen aanzienlijk van de productiemethoden die in andere serres worden gebruikt, waar verwarmings- en verlichtingssystemen op basis van fossiele brandstoffen worden gebruikt, die tot 30% meer energie kunnen verbruiken en daardoor vervuilend zijn.

Wat is een zonneserre NIET?

Een serre met zonnepanelen die zonne-energie omzetten in elektrische energie die dan kan worden gebruikt om gewassen kunstmatig te verwarmen of te belichten.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over CuteSolar

Cute Solar (Cultivating the Taste of Europe in Solar Greenhouses) is een programma dat wordt gepromoot door APROA, Vereniging van Groenten- en Fruitproducentenorganisaties van Andalusië, HORTIESPAÑA, Spaanse Interprofessionele Organisatie van Groenten en Fruit, en AREFLH (Vereniging van Groenten-, Fruit- en Tuinbouwgebieden), met als doel de Europese consument te informeren over de specifieke kenmerken van landbouwproductiemethoden in Zonneserres, met name wat betreft belangrijke aspecten zoals duurzaamheid en respect voor het milieu en de veiligheid, kwaliteit en traceerbaarheid van fruit en groenten. Het programma, met een totale investering van €1,95 miljoen, wordt medegefinancierd door de indienende organisaties en de Europese Unie, heeft een looptijd van drie jaar (2020-2022) en loopt in België, Duitsland en Spanje.

Disclaimer

De inhoud van deze promotiecampagne geeft uitsluitend het standpunt van de auteur weer en valt onder de uitsluitende verantwoordelijkheid van de auteur. De Europese Commissie en het Europees Uitvoerend Agentschap voor Onderzoek (REA) aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor hergebruik van de informatie die erin is vervat.

Neem contact op met

cutesolar.eu