Zonneserres als ideale oplossing om wereld te voorzien van voeding en als inspiratiemodel voor NASA

  • Op 3 en 4 november vond de derde editie van het Inversolar Congres "The future is here" in het Spaanse Almeria plaats. Nationale en internationale experts, onderzoekers, deskundigen en journalisten kwamen bijeen om de toekomst van de landbouw, en deze van de zonneserres, te bespreken. Een toekomst waarin de ​ nadruk ligt op duurzaamheid, productiviteit en efficiëntie.
  • Ook online kon het congres op een groot aantal bezoekers rekenen. Zo waren er gemiddeld 500 Youtube-kijkers per streamuitzending en bereikte het congres een half miljoen mensen via andere sociale media.

Onder het motto ‘The Future is here’ dachten verschillende nationale en internationale deskundigen twee dagen lang na over de problemen rond voedselschaarste en klimaatverandering. Een van de prominente sprekers was de Noord-Amerikaanse wetenschapper Gary Stutte. Hij legde op het Inversolar Congres uit hoe zonneserres een inspiratiebron vormen voor NASA bij hun experimenten om groenten en fruit te kweken in de ruimte, dit doordat zonneserres duurzaam en efficiënt werken met een hoge productiviteit. Een landbouwmethode waar wetenschappers volgens 41% van de Belgen in de toekomst in zullen slagen*.

Zonneserres voeden de wereldbevolking ​
Naar schatting zal de wereldbevolking de komende 30 jaar toenemen met maar liefst 2 miljard inwoners. Van de huidige 8 miljard tot 10 miljard bewoners in 2050 die voorzien moeten worden van voeding. Een moeilijke uitdaging gezien belangrijke hulpbronnen zoals water door de klimaatverandering steeds schaarser worden, wat de voedselproductie bemoeilijkt. Om deze belangrijke uitdaging aan te gaan zijn efficiëntie en duurzaamheid cruciaal. Het zijn dan ook de twee belangrijkste kernwoorden die het meest aan bod kwamen tijdens het Inversolar Congres. ​ Toch is de sector van de zonneserres al voorbereid op het voeden van de wereldbevolking en moest men dit de afgelopen jaren al doen. " Tijdens de voorbije pandemie bewezen de Spaanse zonneserres dat ze op een efficiënte en duurzame manier groenten en fruit konden produceren", aldus Francisco Góngora, voorzitter van Hortyfruta. De Spaanse econoom Daniel Lacalle sprak zelfs over “de eerste grote pandemie waarin er geen hongersnood is geweest”.

“Op de 35.000 hectare aan zonneserres in de provincies Almeria en Granada wordt jaarlijks ongeveer 4,5 miljoen ton groenten en fruit geproduceerd. Een productie die 500 miljoen mensen in Europa, ofwel twee derde van de totale bevolking van het continent, kan voeden. Het is daarom cruciaal om deze teelt te beschermen en haar imago binnen de samenleving te verbeteren. Enkel op die manier kan men gezonde voeding geteeld in de zonneserres blijven aanleveren", aldus Luis Miguel Fernández, directeur van Coexphal.

Het belang voor zonneserres is zo groot dat Antonio Jesús Meléndez, hoogleraar voeding en voedingswetenschappen aan de universiteit van Sevilla, ze omschrijft als een "carotenoïdenfabriek" oftewel "een gezondheidsfabriek".

"Carotenoïden zijn natuurlijke pigmenten die verantwoordelijk zijn voor de kleur van veel voedingsmiddelen en een cruciale rol vormen bij de ontwikkeling, het voortbestaan en de voorplanting van gewassen. Bovendien fungeren sommige van deze stoffer vaak als anti-oxidant en zijn het voorlopers van vitamine A, een van de belangrijkste voedingsstoffen voor de bestrijding van ondervoeding in de wereld", aldus Meléndez.

Toch blijft het paradoxaal om te spreken over de uitdaging om de wereld te voeden wanneer een derde van het voedsel weggegooid wordt en er 800 miljoen mensen sterven van de honger.

"Vraag en aanbod zijn vaak niet op elkaar zijn afgestemd, wat een directe invloed heeft op de prijs. Dat betekent dat het vaak niet rendabel is om bepaalde producten op de markt te brengen", zo legt ​ wiskundige Mar Grande uit. "Anticiperen op het marktgedrag, weten hoeveel producten er beschikbaar zijn en wat de prijs ervan is, is essentieel om de marketingstrategie beter te bepalen en zal ons helpen voedselverliezen te beperken en de sector rendabeler te maken. Dit alles kunnen we voorspellen dankzij kunstmatige intelligentie", concludeert Grande.

Zonneserres als oplossing voor het grote waterprobleem ​
Een aanzienlijk deel van de presentaties tijdens het Inversolar Congres was gericht op het waterbeheer. Water is ongetwijfeld de belangrijkste bron voor leven, maar tegelijkertijd is het ook de meest schaarse bron. Hoewel 70% van het aardoppervlak met water bedekt is, is slechts een klein percentage, 0,025%, geschikt voor menselijke consumptie. Dit in combinatie met het verwoestende effect van de klimaatverandering op de droogte vormt een groot gevaar.

De Spaanse zonneserres in het kustgebied van Almeria en Granada focussen zich daarom op biotechnologie om het waterverbruik af te stemmen op basis van de behoeften van de gewassen. Op deze manier kan men het waterverbruik verminderen en tegelijk de energiekosten drukken. Daarnaast maken de zonneserres het ook mogelijk om groenten en fruit te kweken in dorre gebieden zoals de Spaanse provincies Almeria en Granada waar 24% van het grondgebied droog is.

*Online enquête uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau tussen 9 september 2022 en 16 september 2022 bij 1000 Belgen die representatief zijn volgens taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutmarge bij 1000 Belgen is 3,02%.


Wat is een zonneserre?

Een gesloten constructie, overdekt met plastic zeilen, waar de zonnestralen doorheen schijnen en die het licht toelaat dat planten nodig hebben om in de wintermaanden de juiste temperatuur te behouden voor hun ontwikkeling, zodat ze fotosynthese kunnen uitvoeren. Hierbij produceren de planten voedingsstoffen uit de CO2 die zij uit de lucht opnemen en geven zij enorme hoeveelheden zuurstof af aan de atmosfeer. Zonneserres verschillen aanzienlijk van de productiemethoden die in andere serres worden gebruikt, waar verwarmings- en verlichtingssystemen op basis van fossiele brandstoffen worden gebruikt, die tot 30% meer energie kunnen verbruiken en daardoor vervuilend zijn.

Wat is een zonneserre NIET?

Een serre met zonnepanelen die zonne-energie omzetten in elektrische energie die dan kan worden gebruikt om gewassen kunstmatig te verwarmen of te belichten.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over CuteSolar

Cute Solar (Cultivating the Taste of Europe in Solar Greenhouses) is een programma dat wordt gepromoot door APROA, Vereniging van Groenten- en Fruitproducentenorganisaties van Andalusië, HORTIESPAÑA, Spaanse Interprofessionele Organisatie van Groenten en Fruit, en AREFLH (Vereniging van Groenten-, Fruit- en Tuinbouwgebieden), met als doel de Europese consument te informeren over de specifieke kenmerken van landbouwproductiemethoden in Zonneserres, met name wat betreft belangrijke aspecten zoals duurzaamheid en respect voor het milieu en de veiligheid, kwaliteit en traceerbaarheid van fruit en groenten. Het programma, met een totale investering van €1,95 miljoen, wordt medegefinancierd door de indienende organisaties en de Europese Unie, heeft een looptijd van drie jaar (2020-2022) en loopt in België, Duitsland en Spanje.

Disclaimer

De inhoud van deze promotiecampagne geeft uitsluitend het standpunt van de auteur weer en valt onder de uitsluitende verantwoordelijkheid van de auteur. De Europese Commissie en het Europees Uitvoerend Agentschap voor Onderzoek (REA) aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor hergebruik van de informatie die erin is vervat.

Neem contact op met

cutesolar.eu